Az öntözés hiányával összefüggésben értékesítési problémák jelentkeznek az almapiacon. A problémák megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztériummal és több piacvezető élelmiszer-kereskedelmi vállalattal. Az almatermesztést sajnos évtizedek óta sújtják az értékesítési problémák, amelyek több ok miatt alakultak ki, ennek főbb okai az elavult fajta szortiment, az öntözés és az almatárolók hiánya. Kezdeti lépésként a Kamara a készletek felmérésével, a kereskedelmi láncok pedig fogyasztásösztönző programokkal segítenék a kedvezőtlen helyzet rendezését.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők az elmúlt hetekben súlyos piaci nehézségekről tájékoztatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Ennek fő kiváltó okát az orosz embargóban látják. Ez azonban csak az egyik ok. Az értékesítési nehézségek fő okai a Jonathan fajta túlsúlya és az öntözés hiánya. A kertészetben használható öntözőberendezéskről weboldaunk is olvashat: Kertészeti öntözőberendezések
A Kamara ezért egyeztetésre hívta a Földművelésügyi Minisztérium és az élelmiszer-kereskedelmi láncok képviselőit, hogy közösen tegyenek javaslatot a kedvezőtlen piaci helyzet megoldására. A megbeszélésen a Kamara vállalta, hogy pontos felmérést készít a tárolókban lévő jó minőségű étkezési alma mennyiségéről, és arról tájékoztatja a kereskedelmi láncokat. Az áruházláncok pedig nyitottságot mutattak arra, hogy a közeljövőben fogyasztást ösztönző marketing programokkal segítsék az almapiacon tapasztalható nehézségek megoldását.